Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Празник Успеније Пресвете Богородице, или у нашем народу препознатљив као „Велика Госпојина“, свечано је молитвено прослављен у Саборном Храму „Свети Врачи Козма и Дамјан“ у Сиднеју.

Молитвено сабрање у најкраћим цртама илуструју приложене фотографије са Свете Литургије.

DSCN2652

У прилогу доносимо Беседу Светог Јустина Ћелијског на дан Велике Госпојине 1974

ikona-Ave-JustinaЕво, данас празнујемо први Празник, браћо и сестре, празнујемо други Ускрс. О првом Ускрсу васкрсао је Христос. А данас је други Ускрс, ускрс Пресвете Богомајке, Која је са телом узнесена на Небо.

Данас се Она упокојила, као што се људи упокојавају.Али, када су Је сви Апостоли испратили и сахранили, на погребу Пресвете Богомајке није био, по промислу Божијем, Свети Апостол Тома. Кад је после три дана дошао, он изјави жељу да хоће да целива гроб и свете мошти Богородице. Кад су отишли на гроб и отворили га, они су видели да тела Пресвете Богомајке нема. Опширније

Великогоспојински Пост

Великогоспојински Пост
Света литургија – Света тајна Ефхаристије

Детаљи са Свете Литургије одслужене у недељу 14/1 августа у Саборном Храму Светих Врачева Козме и Дамјана у Сиднеју. Света Тајна Причешћа.

DSCN2418DSCN2423

Великогоспојински пост увек почиње на дан Светих Макавеја (14/1. августа) и траје 14 дана, а завршава се празником Успења Пресвете Богородице, 28/15. августа. Овај празник се традиционално у народу назива и Велика Госпојина, по чему је и сам пост добио име. Назива се исто и Успењски или Богородичин пост.

Великогоспојински пост увек траје две недеље.  На Констатинопољском сабору, одржаном 1166. године, за све православне хришћане, сагласно древном искуству, потврђено је да без прекида чувају и поштују Богородичин пост од 14/1. до 28/15. августа. Некада су током овог поста, који спада у вишедневне постове грађанским законима биле забрањене јавне приредбе и спектакли.

По строгости Великогоспојински пост спада у ред строжијих постова, одмах после Великог – Часног поста. Овај пост се пости Опширније

Вучји сабор на Криту и Нови светски поредак (2)

Вучји сабор на Криту и Нови светски поредак (2)

DraganMilПише: Драган Милашиновић

ТАЈНЕ СЛУЖБЕ, МАСОНИ И СПОНЗОРИ

Поред званичне америчке политике велико интересовање за рад критског скупа показале су и највеће западне тајне службе, пре свих ЦИА, али и МИ-6, ФБИ и БНД, грчка регуларна масонерија, НВО организације са Сорошевог списка и приватне америчке безбедносне агенције. И то не само у смислу прикупљања обавештајних података већ у смислу тајног уплива на његов рад и доношење одлука, а да би у такву позицију дошле користиле су се новцем, односно линијом спонзорисања овог скупа.

Укупан буџет овог Сабора износио је 2,5 милиона евра, од чега је 1,5 милиона дошло из САД (пола од добротворних прилога америчких Грка, а пола из америчког невладиног сектора), што је из Америчке архиепископије потврдио отац Александар Карлуцос у изјави за руску агенцију РИА. Отац Карлуцос је, иначе, дугогодишњи сарадник америчких тајних служби, у Васељенској патријаршији задужен Опширније

Позив на одрицање од „Сабора“ на Криту

ОТВОРЕНО ПИСМО МОНАХА
ВИСОКОПРЕОСВЕЋНОМ ТЕОФАНУ,
МИТРОПОЛИТУ МОЛДАВСКО-БУКОВИНСКОМ
НАКОН СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА

„Сабор није само сабирање архијереја и свештенства, чак и ако их је много; потребно је да су они окупљени у име Господње, ради мира и ради канона… И ником од епископа није дато овлашћење да гази по канонима, него само да их примењује и да се повинује чињеници да смо их наследили од Светих Oтаца, који су нам претходили… Свети Јован Златоусти је рекао отворено да су непријатељи Христови не само јеретици, него и они који имају општење са њима“. (Предподобни Теодор Студит)

screenshot_2

Његовом Високопреостештенству,
Архиепископу Јашија и Митрополиту молдавско-буковинском

Високопреосвећени оче Митрополите,

Уз неизрециву бол плачемо као пророк Јеремија: „О, да би глава моја била вода, а очи моје извори сузни!“ (Јеремија 9, 1) Не оплакујемо пад градова, нити потапање брода, ни поробљавање народа, него жалимо и оплакујемо због пада пастира, губитка душе, јер падом својим гази Веру коју Опширније

Вучји сабор на Криту и Нови светски поредак

Вучји сабор на Криту и Нови светски поредак (1)

DraganMilПише: Драган Милашиновић

Почетку рада критског сабора посветио сам текст „Сабор на Криту као глобалистички пројекат“(1), пре свега желећи да верујућој православној браћи и сестрама укажем да, упркос помпезним најавама видљивих организатора (Васељенске патријаршије) и одабраних медија, од овог скупа не треба очекивати никакву добробит за истинско Православље, а посебно не континуитет у односу на претходне свете Саборе, нити остварење толико потребног свеправославног јединства. Напротив.

Стварни циљ Васељенског патријарха Вартоломеја и његове екуменистичке клике, која се устоличила у Васељенској патријаршији, јесте сејање клице трајног нејединства међу православним народима и верницима, као и даља промоција и ширење екуменистичке јереси са намером одрицања од изворних канона и утеривања Православља у некакво братство хришћанских религија у коме би заувек изгубило свој идентитет, али и чистоту и снагу Духа светога.

А све то, опет, ради стварања услова за остваривање папског примата, односно признавања Опширније

Прекид општења са епископом у Румунији !?

Братство румунског манастира Лакул Фрумос прекида општење са екуменистима

Од јуче , 01. августа 2016. године, манастир Лакул Фрумос (Предивно језеро) је други манастир у Румунији који прекида општење са екуменистима, након што је слична мера донета у Скиту Ојтуз Архиепископије Романуе и Бакануе јула месеца ове године, објављено је од стране братства из села Владести у округу Валча. Сходно 15. Правилу Двоктратног сабора Константинопољског престају са помињањем надлежног архијереја- архиепископа Варсонуфија Рамникулског.

screenshot_4

Након проучавања Одлука донетих на Сабору, и позива надлежном архијереју да јавно изнесе своје ставове по питању свејереси екуменизма , као и о горким плодовима Критског сабора који су све само не православни, под утиском да је самим сазивањем оваквог Сабора разорена православна саборност, братство се обратило следећим речима:

Ваше Вископреосвештенство,

Услед догађаја који се у последње време дешавају у њедрима Православне Цркве, мислећи првевасходно на одржани Критски сабор , ми братство манастира Лакул Фрумос, село

Опширније

Истина о куповини светог храма у Ливерпулу

ХИПОКРИТИ НА СЦЕНИ

У сусрет десетој годишњици од куповине храма

Светог Апостола Луке у  Ливерпулу

Скоро ће се навршити десет година од куповине храма Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у сиднејском предграђу Ливерпул, и формирања нове Црквене Општине и мисионарске парохије. Подсећања ради, објављујемо овде неколико текстова који говоре о болној ИСТИНИ, везаној за његову куповину, односно о безочној пропаганди, лажима и обманама верног народа, којима се тада изобилно служио „сиднејски клан у мантијама“.

Liverpool-nsw-update-2-2-2015

Уместо било каквог коментара, оставићемо читаоцима, онима који су већ упознати да се подсете, а онима који нису, да се упознају са детаљима и  свим закулисним радњама приликом куповине овог Светог Храма.

Пођимо редом…

Ево како је српски дневни лист „Вести“ од 10. маја 2008. године, обавестио јавност о куповини храма Светог Апостола Луке и  формирању мисионарске парохије, што представља врхунац лицемерја.

УПУЋЕНО ЈАВНО ИЗВИЊЕЊЕ СРБИМА ЛИВЕРПУЛА ШТО ЦРКВА ДО САДА НИЈЕ ВОДИЛА ВИШЕ РАЧУНА О Опширније

Нове невоље у Цркви

„ПРОРОЧАНСТВО“ ЈЕДНОГ АКАДЕМИКА!?

Окоснице два судска процеса у СПЦ, у САД и Аустралији јесу два нова, хибридна, или како се то данас модерним термином тачније каже, „генетски модфикована“ (ГМО) Устава. Да ће њихова креација изазвати велике потресе у СПЦ, и судске процесе невиђених размера, још 2009. године наговестио је академик, професор Правног факултета у Београду Др. Коста Чавошки.

Kosta

Овај његов текст је настао непосредно по инаугурисању Устава СПЦ у Америци и Канади, тачније у Северној и Јужној Америци 2008. године, а који није прошао уобичајену законску процедуру. Професор Чавошки дубље, али као правник и познавалац материје, стручно анализира генезу суштине и самог значења Устава, и поставља питање уопште могућности доношења неког новог Устава, или два Устава у оквиру једне помесне Цркве, која као јединствена институција, већ има свој Устав.

Будући да су судски процеси утихли, и да се назиру неки изразито позитивни заокрети у политици Српске Цркве у односу Опширније

СЛУЖБЕНЕ ЦРКВЕНЕ ТАЈНЕ СА ОСТРВА КРИТ

 raj-15ШТА ТО СКРИВА СПЦ?

 Пише: Славка КОЈИЋ

Преподобни Јустин Ћелијски: „Екуменизам је заједничко име за псевдохрићанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес.“

Сабор на Криту је окончан. Оцене и резултати истог, гледано из православног угла, су врло брзо изашли на видело, а у светлу датих оцена српски народ не може а да се не упита шта је делегација СПЦ уопште тражила на том Сабору и у чије име су стављени потписи челника СПЦ на документима који су усвојени на Сабору?

Руски писац – академик Александар Филимонов у тексту „Удари у срце Православља“ поменути Сабор назива „конгресом архијереја – модерниста – екумениста“ који су својим потписима на усвојеним документима нанели „тешке ударе“ традиционалном Православљу у десет Цркава, (међу којима Православљу и у

Опширније

Вартоломеј „инкогнито“ у Словенији!?

Истамбулски Патријарх боравио у Словенији на „одмору“ !?

Пре неколико дана процурела је у јавност вест са грчког портала Ромфеа, под насловом; „Васељенски Патријарх се вратио у Фанар“, у коме се наводе детаљи да је после „критскот лажи сабора“ боравио у Словенији и Франсуцкој!? У саопштењу се наводи детаљ да су га у Француској  посетила тројица епископа европских Епархија који су у његовој јурисдикцији. Истовремено се не објашњава како патријарха Вартоломеја није посетио надлежни епископ Српске Цркве на чијој је „канонској“ територији боравио, и како се догодило да он уопште није знао за ту посету!?

Оно што стриктно регулишу Свети Канони православне цркве, јесте да ниједан Епископ не може боравити у било каквој врсти посете, укључујући и приватне и породичне, а да о томе не обавести надлежног Епископа у чију јурисдикцију долази!?

PP

Митрополит загрегачко-љубљански СПЦ Порфирије

Митрополија загребачко-љубљанска издала је врло штуро „Саопштење“, које доносимо у прилогу, а које овај Опширније